Доступність посилання

ТОП новини

«Прощальна гастроль» у Росії – останній день агітації перед виборами 2-го грудня


Юлія Жмакіна Москва, 30 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Росії сьогодні останній день, коли дозволена передвиборна агітація. 2-го грудня у бюлетенях росіяни побачать 11 партій. Цю кампанію оглядачі називають безбарвною через передбачуваність результатів. А російська опозиція попереджає про непередбачувані наслідки парламенстьких виборів, якщо росіяни масово проголосують за пропутінську партію.

2-го грудня у бюлетенях росіяни побачать 11 партій
(ITAR-TASS)
До сьогоднішнього дня, останнього агітаційного, дійшли усі 11 зареєстрованих партій. Від вівторка 27-го листопада у Росії заборонена публікація соцопитувань. Але українцям можна розповісти, що безумовним, із великим відривом, лідером є провладна «Єдина Росія». У них є глобальний ресурс – чиновництво, силовики, губернатори, медіа. І головний «туз», послуговуючись мовою картярів, – це, власне, Президент Росії Владімір Путін.

Мрія єдиноросів – абсолютне панування у Державнй Думі. Про цю мрію-загрозу сьогодні на не дуже численному мітингу (до речі, на ньому була переважно молодь) говорив лідер партії «Яблуко» Григорій Явлінський: «Створення однопартійної системи, яка може наступити буквально через 3-4 дні – це повернення до повного і остаточного свавілля у країні».

Але от проблема для єдиноросів: згідно із Конституцією парламент не може складатися лише з однієї партії.

Хто потрапить у парламент?

Тепер про тих, хто ж подолає 7-відсотковий бар''єр (раніше було 5%). Якщо на початку передвиборчої кампанії говорили про 5-6 партій, які можуть увійти в новий парламент (дехто сміливо прогнозував думське майбутнє «Яблуку» і СПС), то нині соцілоги у кращому разі дають якийсь мінімум КПРФ, «Справедливій Росії» та ЛДПР. Окрім комуністів це фактично сателіти «Єдиної Росії». Тобто, жодної опозиційної партії у Думі 5-го скликання фактично не буде. Але це лише попередні дані.

Опозиційні партії оцінюють кампанію, що завершується, як недемократичну, з численними порушеннями. Тим часом Володимир Чуров, голова ЦВК Росії сьогодні на зустрічі із закордонними спостерігачами за виборами заявив: «Загальна оцінка виборчої кампанії з боку ЦВК позитивна. Партії дотримувалися законодавства Російської Федерації. Винесені декілька попереджень окремим кандидатам, дуже невеликій кількості».

Хто і як з''являвся у медіа?

Відмова від участі у дебатах «Єдиної Росії» – за це її критикують ледь не всі політичні сили. Єдинороси пішли «іншим шляхом». Коли їхній список очолив сам російський президент, вони назвали ці парламентські вибори референдумом з довіри Путіну, персони рейтингової, і він же став їхнім рекламним «щитом». Учора у телезверненні до росіян (яке у новинах показали усі федеральні телеканали) Владімір Путін закликав прийти 2-го грудня на дільниці і проголосувати за «Єдину Росію». Сьогодні, принаймні, зранку новини повторювали уривки цього виступу. Сьогодні ж партія «Яблуко» оскаржила цю агітацію.

І от якраз сьогодні західні спостерігачі за виборами у Росії запитували голову ЦВК Володимира Чурова,чому ж не видно на телеекранах опонентів влади. Проблема доступу до медіа одна з найпомітніших нині у Росії.

Епопея довкола спостерігачів від ОБСЄ

Ще тиждень тому представники Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ відмовлялися приїжджати на вибори до Росії через пізнє запрошення і проблеми з візами. А Путін, у свою чергу, побачив у цій відмові «руку» Держдепартаменту США. Однак Росія повторно запросила цих представників від ОБСЄ. І от вони доїхали до Москви.

Сьогодні з міжнародними спостерігачами зустрічався голова ЦВК Володимир Чуров. Його заяви про «чистоту» кампаній дещо збили з пантелику депутатів з ПАРЄ та ОБСЄ. Зокрема, вони цікавились, як вплинула на перебіг кампанії явна перевага однієї з партій та арешти опозиції під час «Маршу незгодних». Пан Чуров сказав спостергічам, що за повідомленнями міліції, нікого не арештовували. Чи повірили спостерігачі?

Віце-президент ПА ОБСЄ Ан-Марі Лізін зазначила: «Ми говорили про величезні розміри агітації партії «Єдина Росія». У моїй країні, наприклад, якщо якась партія мала б грошей стільки, що могла б сплатити агітацію таких розмірів, то єдиним шляхом прирівняти партії у правах було б надати їм усім обмежений простір для агітаційних матеріалів. Така величезна агітація у нас була б заборонена законом. Але тут, схоже, це не так».

Чи вплинуть якось міжнародні спостерігачі своїми зауваженнями і висновками після виборів на ситуацію в Росії? Оглядачі кажуть, що йдеться щонайменше про покращення виборчого законодавства. Тоді як єдинороска, віце-спікер Любов Сліска була лаконічною: «Нічого у нас не зміниться. Все буде так, як сказав Путін».

Згадують Помаранчеву революцію

Усі політичні сили закликають росіян іти на вибори. «Як у лазні усі рівні, так і 2-го грудня усі рівні. Приходьте на вибори!», – закликає Володимир Жириновський.

Втім, настрій, який найбільше панує серед росіян – це, скоріше, апатія. Останнє дослідження Аналітичного Левада-Центру яскраво ілюструє це. Більшість росіян довіряє президенту і церкві. І майже не цікавляться громадянськими правами – свободою слова, думки, зібрання тощо.

У ці дні в Москві часто згадують Помаранчеву революцію в Україні. А дехто навіть використовує її як привід для боротьби з опозицією. Сьогодні в Інтернеті заявилися листівки (вони мають з''явитися і у паперовому варіанті) від так званих «Наших» (це Молодіжний демократичний антифашистський рух, сателіт «Єдиної Росії»). Так ось ці «Наші», ще до голосування проголошують перемогу Путіна. Лідерів опозиції вони називають «злодіями» та «зрадниками». У листівці сказано, що 3-го грудня до офіційного оголошення результатів виборів «незгодні» (йдеться про опозицію – «Другу Росію», СПС та інших, хто виходив на «Марш незгодних») «спробують захопити площі і будівлі, спровокувати безлад», щоб «відібрати перемогу».

XS
SM
MD
LG